Der har længe været rygter om, at 35-årige Xavi Hernandez har gang i sin sidste sæson i storklubben Barcelona. Nu har Xavi så gjort det officielt – han stopper i Barcelona og fortsætter sin karriere i Qatar efter sommerferien. Barcelona-anføreren forlader klubben efter 24 år til fordel for klubben Al Sadd. Dette skifte har skabt stor debat, da hans nye arbejdsgivere arbejder sammen med Aspire Academy i Qatar, der fungerer som en ambassadør for 2022 World Cuppen i Qatar.

Xavi har lavet et selvmål af de helt store  

En anfører skal støtte op og hjælpe sit hold og klub, når der er brug for det. Og her har Xavi virkelig lavet et selvmål af de helt store, hvor man måske kan snakke om et ‘ødelagt image’. Barcelona har fået forbud mod at handle i de næste transfermarkeder, fordi de har hentet ulovlige spillere. De står overfor en retssag om flere millioner forsvundne euro i forbindelse med handlen af Neymar. Til sidst er deres nye trøjesponsorer Qatar Foundation, hvor de tidligere har haft hjælpeorganisationen Unicef på brystet. Qatar Foundation er ikke den mest velsete organisation og nogle snakker om korruption. Med dette skifte synes Xavi ikke til at hjælpe sin klub, med at bevare værdigheden. Og dermed øger Xavi bare skandalerne i den catalanske storklub med sit kontroversielle skifte. Egentlig skulle han, som anfører, prøve at opretholde en positiv stemning omkring klubben.

Kontroversielt VM 2022

Og omkring det med VM i Qatar 2022. Der er vist ingen, der længere er i tvivl om, at Qatar fik titlen som værtsnation på ikke helt lovlig vis. Der er allerede flere hundrede arbejdere, som har mistet livet i opførelsen af de mange nye stadions, som skal stå klar til slutrunden. Qatar har for nyligt fængslet et nyhedshold, der bare ville undersøge arbejdsforholdene og levestandarden for bygningsarbejdere i Qatar. VM i 2022 lugter langt væk af noget, der er mere end bare råddent. Flere eksperter snakker allerede om en af fodboldhistoriens største sager, og med disse skandaler i baghovedet bliver Xavi repræsentant for dette forfærdelige projekt i 2022. Det værste er, at Xavi godt selv ved det. Han kunne have forladt Barcelona som det støre klubikon nogensinde og som den elskede anfører han altid har været. Nu kigger folk underligt på midtbanespilleren og gør ham til skurken. Men måske er det det han er.

Hvorfor Qatar?

Xavis skifte kan umuligt handle om penge. Selvom han eftersigende modtager 300.000.000 kroner over tre år, så mangler spanieren ikke penge, overhovedet. Hvis det er et spørgsmål om at udvide sin fodboldmæssige horisont, så var der utallige andre muligheder for Xavi. Så hvorfor Al Sadd og Qatar, når de netop repræsenterer alt det, fodbolden ikke er.