Vi fortsætter vores serie af trænerprofiler, med en mand, der tidligere har haft kæmpe succes som spiller og i dag også har det som træner. Ronald Koeman er en tidligere tiders helt store legender. Koeman har været forbi en hel del klubber både som spiller og træner, den største succes har han dog fortsat opnået som spiller, men mange spår ham en stor fremtid som træner. Koeman er en stor tilhænger af seværdigt fodbold med massere af boldbesiddelse og flydende angrebsspil. Han er i øjeblikket træner for engelske Southampton, hvor han netop har vist, at han er mand for at skrue en sprængfarlig, offensiv taktik sammen.

Ronald Koemans karriere som spiller

Footballers Michael Laudrup (left) and Ronald Koeman of FC Barcelona, circa 1990. (Photo by Bob Thomas/Getty Images)

Som spille var Koeman kendt for hans enestående taktiske evner og blik for spillet. Han blev primært brugt som forsvar, sweeper og midtbanespiller hos de forskellige klubber han nåede at spille for i hans karriere. Koeman havde et fantastisk spark, som gjorde han kendt for sine fantastiske lange afleveringer og hårde langskud. Koeman er i dag kendt som en af de bedste angribende forsvarsspillere nogensinde og kigger man på målene, så er han også en af de mest scorende forsvarsspillere nogensinde.

Karrieren startede i Holland

Koeman startede sin karriere hos den hollandske klub, Groningen. Her spillede han i tre år, hvor han spillede 90 kampe og scorede 33 mål. De fleste kunne godt se, at Koeman var noget specielt og at han kunne blive til en stor spiller i fremtiden. Derfor valgt Ajax i 1983, at hente Koeman til klubben. Her spillede Koeman på et stærkt hold, som blandt andet vandt det hollandske mesterskab i sæsonen 1984/1985. Efter 3 år, 94 kampe og 23 mål, var det endnu engang tid til et skifte.

Koeman skiftede til rivalerne fra PSV, som på daværende tidspunkt var et af Europas stærkeste hold. I PSV vandt Koeman blandt andet ’The Treble’ i sæsonen 1987/88 og yderligere to hollandske mesterskaber i sæsonen før og efter 87/88.

Cruyff ville have Koeman til FC Barcelona

Koeman havde kæmpe succes i Holland og det gik ikke ubemærket hen i udlandet. På samme tid som Koeman spillede for PSV, var den hollandske legende Johan Cruyff, blevet ansat som træner hos FC Barcelona. Cruyff ville med de samme have Koeman til Holland og i 1989 blev det skifte så en realitet. I Barcelona var Koeman en del af en vanvittigt dreamteam, som blandt andet havde, Guardiola, Laudrup og Stoichkov på holdkortet. I Barcelona blev det til et have af titler, kampe og mål for Koeman inden han i 1995 tog tilbage til Holland og Feyenoord for at afslutte karrieren.

Ronald Koemans karriere som træner

SUNDERLAND, ENGLAND - MAY 02 : Southampton manager Ronald Koema watches on during the Barclays Premier League match between Sunderland and Southampton at Stadium of Light on May 02, 2015 in Sunderland, England. (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)

Efter han stoppede som spiller, begyndte Koeman som træner. Han startede med to jobs som assistenttræner for henholdsvis det hollandske landshold og FC Barcelona.

Efter tiden som assistenttræner begyndte Koeman at lede efter et cheftræner job. Den mulighed fik han for første gang hos hollandske, Vitesse. Det blev dog kun til ét år hos Vitesse inden Koeman tog videre til Ajax, hvor han var fra 2001-2005. Her blev det blandt andet til to mesterskaber.

Efter de fire år i Ajax søgte Koeman endnu engang efter nye udfordringer. Det blev dog til en hel del turbulente år, hvor han på fire år var forbi, Benfica, PSV, Valencia og AZ Alkmaar. Koeman havde meget blandet succes i klubber og derfor blev det kun til korte ophold.

Efter den turbulente tid søgte Koeman en klub, hvor han kunne få lov til at udvikle sin taktik og spillestil uden at være under for stort pres. Feyenoord havde den perfekte løsning. Her kunne Koeman udvikle sin spillestil og unge talenter uden at være under alt for stort pres fra fans og ledelse.

Hollandsk spillestil i England

Det blev til fire år hos Feyenoord og det var om nogen, fire meget vigtige år. Koeman udviklede sig meget og fik en helt klar idé om hans spillestil. Så kom tilbuddet fra Southampton, som han ikke kunne afslå. Southampton havde netop det spillemateriale, den økonomi og de forventninger, som Koeman ønskede.

Koeman er i dag fortsat træner for Southampton, hvor han flere gange har bevist hans enestående taktiske evner samt hans evner til at spotte alle de gode og billige spillere/talenter på transfermarkedet.

Til sidst et par funfacts om Ronald Koeman

  • I FC Barcelona blev Koeman kaldt Tintin, fordi man mente at han mindede meget om tegneserie figuren.
  • Koeman er berømt og berygtet fra hans vanvittigt præcise spark.
  • Ronald Koeman er særdeles gode venner med danske Michael Laudrup, som han spillede sammen med i FC Barcelona, hvor de bl.a. vandt fire spanske mesterskaber i træk.