Vi har alle prøvet at stå i situationen, hvor den kommende sæson er lige rundt om hjørnet, og vi skal til at investere i et par nye fodboldstøvler. Mens du har gjort dig nogle overvejelser derhjemme, og det ender hele tiden ud i en hovedpine, når man tænker over, om man har taget det rigtige valg. Valget af dine nye støvler betyder, at der er mange overvejelser, og du skal derfor heller ikke skynde på processen, da de rigtige støvler er essentielle.

Det første du skal omkring, er hvilket underlag du skal spille på. Der bliver i dag produceret fodboldstøvler med et hav af forskellige knopsystemer, hvilket betyder, at du skal vælge det system, der passer bedst til det underlag, som de primært skal bruges til.
Der bliver taget udgangspunkt i de følgende knopsystemer: FG (Firm Ground) bruges til græs, SG (Soft Ground) bruges til blødt underlag, AG (Artificial Grass) bruges til kunstgræs, TF (Turf) bruges til grus eller jordbaner og IC (Indoor Courts) er indendørs.

Fodboldstøvlen skal passe til din fods facon

Den rigtige pasform giver ikke bare bedre præstationer på banen men også færre skader, og du skal derfor have fundet en fodboldstøvle, der støtter din fod, hvor der er behov for det. Ligesom med knopsystemerne, så bliver der også taget udgangspunkt i nogle typer her: Høj svang (hulfod), normal svang og lav svang (platfod).
Navnene i sig selv burde afsløre, hvilke knopsystemer, der bliver brugt til hvilket underlag, så du skal som en start, vælge et par fodboldstøvler, der har de rette knopper.

Der er også stor forskel på fodboldstøvlerne, som du har brug for, alt afhængigt af, om du spiller målmand, forsvar, fløj, midtbane eller angriber. Hvis du spiller angriber, så vil det oplagte valg selvfølgelig være skudstyrke, men hvis du derimod spiller fløj, der står for de hurtige, lange løb, så skal dine støvler selvfølgelig også understøtte dette – i denne forbindelse, er et oplagt valg Adidas, der kan findes på www.unisport.dk. Målmand har brug for nogle fodboldstøvler med noget power. De skal også kunne bevæge sig over korte distancer, tage de lange udspark og aflevere på kort distance.

 

Stabilitet, komfort og beskyttelse er essentielt
Det er dog mindst ligeså vigtigt, at man finder en fodboldstøvle med stabilitet, komfort og beskyttelse. Det samme gælder for de andre positioner, der på samme vis skal finde et par fodboldstøvler, der understøtter din position på banen.

Vægten skal der også laves nogle overvejelser omkring. Dem, der spiller på højt niveau kan have mange træningspas om ugen, og med for tunge støvler, der kan det hurtigt ende med at blive ukomfortabelt. Derfor skal du også vælge et par støvler, der ikke vejer for meget. De mange producenter af fodboldstøvler, som vi har i dag, har heldigvis brugt meget af deres fokus på dette område. Der er derfor mange forskellige modeller på det danske marked, som har en god vægt, der gør, at de er komfortable at benytte sig af – både i kortere og længere tid.