Vi  kender alle til den såkaldte sell on-fee. På dansk betyder det, at en klub fortsat for penge fra et salg af en spiller, selvom det ikke er klubben selv, der sælger spilleren. I Danmark er de fleste bekendt med Christian Poulsen-salget, der både har indbragt den lille klub Holbæk og også Asnæs flere penge. Det foregår således, at selvom Holbæk for mange år siden solgte Poulsen til FCK så fik klubben stadig en vis andel af overgangssummen, da midtbanespilleren skiftede fra Sevilla til Juventus.

Af David Paris

Det er netop, hvad denne artikel handler om. De største sell on-fees i fodboldhistorien. Og vi kan afsløre, at det involverer mange flere penge end Holbæk nogensinde har modtaget fra en salg af den danske landsholdsspiller.

James McCarthy

Transfer: Wigan Athletic til Everton

Sell on-fee tjent: 16,8 millioner kroner til Hamilton Academical

Den irske fodboldspiller var i sandhed et wonderkid for den lille klub Hamilton Academical. Allerede som 15-årig fik han debut på klubbens seniorhold og der gik ikke lang tid før de større klubber fik øje på midtbanespillere. Wigan Athletic købte ham for lidt over 8 millioner kroner. I kontrakten sørgede Hamilton for at få implementeret aftale om en procentdel af overgangssummen, såfremt McCarthy skulle skifte klub igen. Hans præstationer for den lille Premier League-klub fik overbevist Everton om hans kvaliteter og med købet af ham, gjorde han Hamilton millionærer med 17 millioner kroner i lommen. Samtidig var han Evertons næstdyreste spiller i historien.

Nathaniel Clyne

Transfer: Southampton til Liverpool

Sell on-fee tjent: 21 millioner kroner til Crystal Palace

Nathianiel Clyne fra Liverpool i kamp mod James McClean fra West Bromwich. [Getty Images]

Nathaniel Clyne brugte alle sin ungdomsfodboldår i Crystal Palace og da han blev senior-spiller kunne trænerne i klubben se potentiale i højrebacken. Han blev forfremmet til førsteholdet og var til tider fast mand på Crystal Palace-mandskab, der på daværende tidspunkt gjorde sig i midten af Englands næstbedste række, Championsship.

Efter fire år, rykkede Southampton op i Premier League, der i længere tid havde haft et godt øje til englænderen. Han blev købt og efter kun tre sæsoner fik Liverpool øjnene oppe for den i dag kun 26-årige engelske landsholdsspiller. De købte ham i 2015 og gav samtidig, hvad der svarer til cirka 21 millioner kroner til Crystal Palace.

Brug piletasterne herunder for at komme videre til næste side