Af Anders Lang Jensen

Fodboldejere er mere og mere udbredt. Særligt i den stenrige engelske Premier League sidder der flere struttende rige klubejere med en magt som de færreste kan prale med. Der kunne dog have været en helt absurd handel indenfor én af verdens absolut største klubber.

Photo by Dan Istitene/Getty Images

Muammar Gaddafi var tæt på at købe Manchester Unitied. Den britiske avis The Telegraph skriver, at den nu afdøde diktator fra Libyen forhandlede med manden, der senere stod for Glazer-familiens overtagelse af klubben, nemlig den tyrkiske finansmand Mehmet Dalman.

Dalman var rejst til Libyen i privatfly for at diskutere en aftale med Gadaffi i 2004. Gaddafi var interesseret i at købe 29,9 procent af aktierne og dermed købe John Magnier og JP McManus’ andel af fodboldklubben.

Muammar Gaddafi

En sådan aftale ville have sikret Gaddafi aktiemajoriteten og dermed den største indflydelse i klubben, og det var meget tæt på at blive en realitet, fortæller Mehmet Dalman.

”Folk er ikke klar over hvor tæt på, det var, at handlen gik igennem i Libyen. Gaddafi købte næsten klubben. Så tæt på kom det. Vi taler kun om et par timer”, siger Dalman til The Telegraph.

De to irere Magnier og McManus var blevet uenige med den daværende træner Alex Ferguson over et fælles ejerskab i løbshesten ‘Rock of Gibraltar’, og derfor ville de gerne ud af ejerskabet i Manchester United. Dermed skulle der findes en køber.

Men i stedet for at sælge til Gaddafi endte det med, at Glazer-familien – til store protester blandt fansene af Manchester United overtog aktieandelen. Muammar Gaddafi endte med at kaste sin fodboldkærlighed på den italienske klub Perugia i stedet, nu hvor det ikke var muligt at nå til enighed om en pris på United-aktierne.

Gaddafi døde i 2011 i forbindelse med en borgerkrig i Libyen.