Hjørneflag

hjørneflag grøntIngen fodboldbane uden fire hjørneflag. De markerer tydeligt hver af banens fire hjørner og som sådan er der ingen regler for, hvilken farve eller mønster hjørneflagene skal have. Men højden på hjørnestolpen og opmærkningen omkring denne er der klare regler for i fodboldreglerne.

Vidste du, at det vi almindelige mennesker kalder for et hjørneflag, faktisk består af to dele. Nemlig hjørnestolpen eller -stangen, som flaget sidder på og så selve hjørneflaget, der er det stofstykke, der sidder på hjørnestangen.

Du kan købe hjørneflag her. 

Styr på hjørneflag, hjørnestang og hjørnefelt

hjørneflag rødtMen hvor der er meget nøje regler for hjørnestangens højde og afslutning, er der ikke rigtig nogle regler for selve hjørneflaget, udover at det skal sidde i toppen af hjørnestangen. Selve stangen skal minimum være 1,5 meter høj og må ikke være tilspidset i toppen.

Hjørnestolpen skal være placeret lige der hvor bag- og sidelinjen mødes og hjørnefeltet – derfra hvor der må tages hjørnespark – skal være mærket op med en kvartcirkel fra bag- til sidelinjen med en radius på en meter regnet med hjørnestolpen som centrum.

Øverst på stangen sidder så selve hjørneflaget. Det er der ikke andre regler for, end at det skal være der og tydeligt markere hjørnet og hjørnestangen. Så der er frit valg på alle hylder, hvad angår farver, mønstre og former.

Hvordan ser et hjørneflag ud

hjørneflag guldtSå hjørneflag kan være trekantede eller vimpelformede, lige så vel som kvadratiske eller rektangulære.

De vimpelformede, trekantede hjørneflag er oftest dobbelt så lange, som de er høje. Den høje ende sidder naturligvis fast på hjørnestangen og den spidse flagrer frit i vinden. Et typisk mål på sådan et flag er 60 cm på det længste sted og 30 cm i højden. Derved udgør hjørneflaget omtrent 20 % af hjørnestangens højde, hvilket er rigeligt til, at det kan ses tydeligt selv på lang afstand.

Rektangulære flag har oftest samme dimensioner om end de virker noget større end de vimpelformede. De ses ikke særlig tit og er hjørneflaget firkantet, er der oftest tale om et kvadratisk flag på 30 x 30 cm. Men fordi flaget er kvadratisk, synes det at have den samme størrelse rent visuelt som det vimpelformede flag.

Farvemæssigt er der også frit spil og hvor de vimpelformede flag oftest er ens- eller tofarvede, fås mange kvadratiske flag i et ternet mønster med god kontrast, f.eks. hvid/orange, hvid/rød eller gul/blå. Rektangulære flag er oftest ensfarvede og har hjemmeklubbens logo eller skjold på.

På nogle baner er hjørneflagene i samme farve i alle hjørner, mens der på andre – måske med inspiration fra det maritime – er forskel på flagfarven i højre og venstre side af banen. Kun yderst sjældent ses hjørneflagene i hver sin farve.

Hjørneflag på midten

Fodboldreglerne tillader også placering af ”hjørneflag” på midten af banen. De skal dog stå mindst en meter fra sidelinjerne og flugte direkte med midterlinjen på banen, for at være lovligt placeret.

Du kan købe hjørneflag her. 

Hjørneflag og –stang sælges ofte hver for sig

Skal du købe hjørneflag ind til jeres klub, skal du være opmærksom på, at de oftest sælges hver for sig. Så husk, at du skal have både en hjørnestolpe eller –stang og et hjørneflag, for at have købt et helt hjørneflag.