Fodboldstøvleoversigt

Fodboldstøvler er uden tvivl en fodboldspillers vigtigste udstyr.  Fodboldstøvlen har gennemgået en massiv udvikling siden man startede med, at spille fodbold. I starten var fodboldstøvlerne meget store og tunge, og de mindende mest af alt om en rigtig støvle – deraf kommer navnet fodboldstøvler. 

Idag har fodboldstøvlerne udviklet sig til noget helt andet. De er ikke længere store og tunge, de er i stedet meget lette og der ligger flere års forskning bag de teknologier, som de forskellige støvler anvender. Mange fodboldstøvler er idag kommet under en vægt på 200g. Blandt de mest kendte mærker er Nike, Adidas og Puma, og de bruger hvert år mange millioner kroner på, at forske i nye teknologier som kan forbedre deres fodboldstøvler. Du kan læse vores komplette guide til fodboldstøvler her.

Stjernernes fodboldstøvler

Mange af de store stjerner er idag også sponsoreret af et mærke. Her kan man f.eks. se Ronaldo som frontfigur for Nike Mercurial modellerne og Messi som frontfigur for Adidas Adizero modellerne. Spillerne står også bag en stor del af udviklingen af fodboldstøvlerne, fordi deres ønsker og forslag ofte bliver brugt til, at skabe nogle fodboldstøvler, som passer perfekt til deres behov.

fodboldstøvler

Der bliver bl.a. udviklet nye typer af overdele, som  har nogle forskellige egenskaber. Tidligere så man ofte, at fodboldstøvlernes overdel primært var lavet af læder og oftest kængurulæder. Læder er nemlig et meget komfortabelt og slidstærkt materiale, som passer perfekt til fodboldstøvler. Idag findes der flere syntetiske overdele og også vævede stof overdele. Disse overdele er primært lavet, fordi vægten på fodboldstøvlerne skal bringes ned. Knopsystemet er et andet område, hvor der er sket en hel del. Formen på knopperne, antallet af knopper og selve systemet de sidder i, er noget som der idag forskes meget i.

Fodboldstøvleoversigt – De store mærker

Hvis du vil læse lidt mere om, hvilke støvler de forskellige mærker laver lige nu, så følg vores linkguide herunder.

Nike fodboldstøvler
Klassiske fodboldstøvler fra en klassisk fodboldstøvleproducent. Nike er er lig med kvalitet og veltestede fodboldstøvler.

Adidas fodboldstøvler
Den evige toer indenfor fodboldstøvleproduktion. Adidas har i mange år leveret fantastiske serier af fodboldstøvler til markedet.

Puma fodboldstøvler
Puma er den spændende joker og lille spiller på markedet, der evigt og altid leverer fodboldstøvler med et tvist.Puma behøves ikke at følge Adidas og Nikes mainstream tendenser, som den lille alternative spiller på markedet. Resultatet er fantastiske Puma fodboldstøvler.

Fodboldstøvlernes historie og udvikling gennem tiden

Fodboldstøvler er sko der bruges til holdspillet; fodbold. Støvlerne har et mønster af små dutter under, så man står bedre fast græsset. Fodbold er et holdspil som spilles med en rund bold, på græs i to hold, 11 spillere på hvert hold. Der er en målmand til at vogte hvert holds mål og spillet år ud på at man skal ramme i modstanderens mål. Fodboldspillets historie har udviklet sig gennem mange 100 år og det har fodboldstøvlen også. Den har udviklet sig igennem tiderne, både design og funktionsmæssigt. Man har igennem årtier og historisk praktisk fået erfaring og gjort det muligt at optimere igennem materialekendskab og udviklingen af nye materialer, derved fundet ud af hvordan en god og professionel støvle skal sidde og se ud. Fodboldstøvlens historie er en lang og spændende historie.

Millioner af mennesker verden over er mere eller mindre besat af at se fodbold. Folk støtter lokalklubber, man følger sit land i både in og udland, landskampe, europamesterskaber og verdenskampe. Fodbold roligans har deres yndlings hold som de følger i tykt og tyndt, T-shirts med klubbens logo, bannere og alt mulig andet udstyr der tydeligt viser hvem man holder med. Nogen er mere fanatiske end andre. Fodbold er også et af verdens mest populære spil og rigtig mange dyrker det bå og der kan ofte være slåskampe imellem hooligans til store klubkampe, hvor holdene er tilhængere helt ind til benet.

old school fodboldstøvler

old school fodboldstøvler

Går man tilbage og ser på fodboldstøvlens historie, er det langt fra det vi kender i dag, dog er funktionen med knopperne under skoen der stadig.

Fodboldstøvler var i ”gamle dage”, bare almindelige korte støvler, snøret langt op til anklen. Man havde banket små runde korkskiver fast med søm under støvlerne for at få et bedre greb i underlaget, når man løb rundt på vådt og glat græs. Korskiverne der skulle agere som skridsikker knopper, var ca. 2 cm i diameter og blev sat på i flere lag, så de udgjorde en knop og blev omkring 1 centimeter tykke. Det var en ret primitiv og bøvlet proces, der også blev temmelig farlig når korkskiverne begyndte at falde af og sømmet stod blottet tilbage. I 40érne ser de første rigtige fodboldstøvler dagens lys. Støvlerne var af læder og knopper var også af læder. I spidsen af støvlen var et slags indlæg af enten træ eller lignende.

pele

Igennem fodboldstøvlens historie er støvlerne blev kortere og kortere og er mere blevet til en fodboldsko, end en fodboldstøvle. Nogen af de første der kom på banen og som stadig i dag sidder på en stor del af fodboldstøvle markedet er Adidas og Puma. Dem kender vi i dag som store populære sportsmærker og udvikler konstant nyt sportstøj, sko og udstyr til de sportstossede. Efter man kom på funktionen med kork-knopperne, gik der sport i at tilpasse dem efter banens tilstand og spillerne. Man lavede såkaldte skrueknopper, som var til at skrue af og på. Korken blev også skiftet ud med gummi, som har en længere og bedre holdbarhed end kork. Skruknopperne blev lavet i forskellige størrelser for bedre tilpasning af banerne. Korte knopper mente man var gode til almindelige græsbaner, længere knopper var gode til de mere bløde og regn fyldte baner. Til de hårde banner skulle der store knopper.

1970´erne er plasten for alvor kommet til. Man finder ud af at man kan formstøbe sålen i plastmateriale og senere finder man ud af at støbe sålen i flere forskellige lag og materiale for at gøre knopperne stærkere. De var tidligere i samme materiale som resten af sålen, men plasttypen var ret blød, så de blev hurtig slidt. Også at den grund er skrueknoppen opfundet. I 70 érne starter Puma og Adidas der produktion af fodboldstøvler og får derfor en stor og vigtig plads i fodboldstøvlens historie.

I 1990´erne kommer der mere og mere fokus på detaljerne. Knopperne har man opdaget kan forbedre løbet ved at tilpasse knopperne til banen, men man finder også ud af at støvlens overflade kan forbedre med små bitte knopper, så bolden bedre kan skrues og styres.

Messi fodboldstøvler

I 2007 bliver det pludseligt muligt at customize sin fodboldstøvle. Lige som løbere der løber ofte og langt, er det rigtige fodtøj meget vigtig. Det er vigtig for at mindske skader og for at optimere og tilpasse den enkelte spiller. Spiller har nu mulighed for at kunne designe sine egne støvler efter eget behov. Både overdel, knopper i sålen og knopper på overdelen er mulig af vælge selv og desuden udskifte efter behov. Farver er også muligt og kan efter smag vælges af brugerne. Fodboldstøvlens historie er altså en lang erfarings basseret proces, der har udviklet sig gennem tiden, efterhånden som man bliver klogere og får erfaring både fra materiale egenskaber, spiller kunnen og samspillet imellem disse elementer.