Fodbolde – når det handler om fodbold, tænker mange mest på at finde det rigtige tøj og de bedste støvler, når der skal indkøbes udstyr. Alt dette er dog uden betydning, hvis man ikke har en fodbold. Derudover er det naturligvis ikke nok bare at have en fodbold, man skal også vide, hvordan man skal agere med den. Hvis ikke man kan det, er det uden betydning, hvilke fodboldstøvler man har på fødderne og hvilket klublogo, man har på brystet.
Alle har brug for en god samling af fodbolde
Fodbold er en af de mest populære sportsgrene herhjemme, og den tiltaler piger og drenge i alle aldre, lige fra de helt små miniputter og op til seniorholdene. Der er naturligvis forskel på, hvilket fokus der lægges i træningen i de forskellige aldersgrupper, men fælles for alle – uanset alder, størrelse og køn – er, at alle gerne vil kunne lave driblinger og fede tricks med fodbolden.
Mens nogle er født med et upåklageligt boldøje, må andre lægge lidt flere kræfter i træningen, før de ubesværet kan smække kuglen op i det lange hjørne. Det er dog de færreste, der er velsignet med ekstraordinære evner, når det kommer til tricks med fodbolden. Det kræver mange timers øvelse – og mere tid end man har til de ugentlige træninger, hvis man spiller i en klub.
Vil man være rigtig god og brillere på banen, mens man får det hele til at se legende let ud, er man nødt til at øve sig i fritiden. Enhver fodboldentusiast med respekt for sig selv bør derfor eje en større eller mindre samling af fodbolde, så der altid er mulighed for at øve lidt tricks, jongleringer eller andet. Udenforstående vil måske hævde, at en enkelt fodbold er nok, men dem, der spiller fodbold, ved, at det er nødvendigt med et bredt udvalg af fodbolde, så man er beredt, hvis en af dem punkterer eller bliver væk. Desuden er det jo altid godt med lidt forskelligt at vælge imellem.
Mange forskellige fodbolde at vælge imellem
Ligesom med alt andet inden for fodboldverdenen har du også mange valgmuligheder, når det kommer til fodbolde.
Helt lavpraktisk er der forskellige størrelser, alt efter hvilken alder man har. De yngste spiller med en størrelse 3 og går over til en størrelse 4, når de er omkring 9-10 år. Den største bold er en 5’er, som man som regel spiller med, fra man er 15 år. Det er ligeledes en størrelse 5, som bruges i professionelle kampe. Når man skifter størrelse på bolden, skal man både vænne sig til en ny omkreds og en ny vægt på bolden. Det er derfor en god idé at øve sig hjemme med samme størrelse bold, som man bruger i kampene og til klubtræningerne.
Ud over det praktiske med størrelsen er der naturligvis også en række brands at vælge imellem. Blandt de største kan nævnes Nike, Adidas og Select, som alle har et stort sortiment af fodbolde at vælge imellem. Foruden brands kan du også vælge ud fra bestemte farver og designs på boldene. De fleste klubber har desuden deres egne bolde, så du kan købe en fodbold med dit holds logo på, ligesom når du køber spillertøj eller merchandise fra din favoritklub.
Der findes derudover specielle landsholdsfodbolde, så du kan støtte Danmark eller starte en samling af fodbolde med internationale flag på.
Med de mange muligheder kan det være svært at vælge, hvilken fodbold du vil have. Her er vi igen tilbage ved vigtigheden af at have en god samling, så der altid er en bold i nærheden, hvis du pludselig får lyst til at øve tricks eller skal hurtigt ud af døren for at trille bold med nogle venner. Der er altså ingen grund til at bekymre dig, hvis du ikke kan vælge en enkelt bold – køb bare nogle stykker, så du ikke går ned på udstyr.
Optimer din træning og vind alle dueller
I takt med at du får styr på din boldkontrol og dine driblinger, er det også nødvendigt at fokusere på maskinen bag: nemlig din krop. Det er ikke for sjov, at professionelle fodboldspillere bruger mange timer i styrketræningslokalet hver uge – det er ikke nok at være hurtigt og kunne drible bolden hen ad banen, der er også brug for styrke og muskler, så du kan stå fast i duellerne med modstanderne.
Målmanden er måske en undtagelse, men de resterende spillere på banen kommer ikke uden om nærkampe og dueller i løbet af en fodboldkamp, så en god mængde muskler er guld værd, når du både skal styre bolden og holde modstanderne væk samtidig.
Hvis du vil have det optimale ud af dine timer med styrketræning, bør du overveje at supplere træningen med et proteintilskud – eksempelvis i form af proteinpulver. De seneste år er der kommet stor fokus på diverse tilskud, der kan optimere træningsresultaterne på sund vis, og kvalitetsniveauet på blandt andet LinusPros proteinpulver er helt i top.
Den mest brugte type af proteinpulver er valleprotein, som indeholder både essentielle og forgrenede aminosyrer, og som hurtigt optages i kroppen, så du restituerer bedre.
Valleprotein inddeles i tre overordnede typer: koncentrat, isolat og hydrolosat. Blandt de tre er koncentrat den mest brugte. Årsagen til koncentrats popularitet skal findes i sammenhængen mellem prisen og kvaliteten. Det er kort sagt den type proteinpulver, hvor du får mest protein for pengene. De to andre typer er finere end koncentrat og derfor også dyrere.
Ifølge de Nordiske næringsstofanbefalinger (NNR) skal almindelige, raske menneskers energiindtag bestå af 15% protein. Det kan være svært at forholde sig til, men hvis du styrketræner kan du gå efter at indtage 1,5-2 gram protein pr. kilo kropsvægt pr. dag. Det vil altså sige, hvis du vejer 75 kg, skal du indtage 112,5-150 gram protein pr. dag (75 x 1,5 = 112,5; 75 x 2 = 150).
Mange tænker protein i forbindelse med kød og bønner, som ofte spises til aftensmad. Det er dog bedst at fordele sit proteinindtag over hele dagen, så balancen opretholdes. Indtag derfor gerne omkring 30 gram protein ved hvert måltid. Hvis du læser opskrifter med proteinpulver, afmåles det ofte i scoops, som netop er 30 gram.
Du kan bruge proteinpulveret, som du vil. Mange shaker det med vand eller mælk, så det er nemt at drikke før, undervejs eller efter styrketræningen, men du kan også integrere det i din madlavning, hvis du hellere vil det.
Er du typen, der drikker smoothies til morgenmad – eller måske gerne vil starte på det, – er det også oplagt at tilføje proteinpulver heri. Sørg for at du har en god blender, så du undgår, at proteinpulveret klumper sammen. Til nogle blendere kan du desuden få smarte flasker i portionsstørrelse, så du nemt og hurtigt kan lave en smoothie og tage med på farten – uden at skulle tænke på ekstra opvask.
Er du ny i smoothie-verdenen, kan du finde masser af inspiration online og i kogebøger, indtil du finder frem til dine favoritingredienser. Der er dog ingen rigtig og forkert måde at lave smoothies på – du kan vælge præcis de frugter og grøntsager, du bedst kan lide, så du får en smoothie med perfekt smag for dig. Spæd gerne op med isterninger, juice eller vand, hvis du vil have en tyndere konsistens.
Ud over smoothies kan du også finde opskrifter på et hav af forskellige mellemmåltider og snacks med proteinpulver. Hvad med en proteinpandekage, en proteinmuffin eller en proteinis? Der er altså masser af muligheder for at integrere proteinpulver i din daglige kost, uden at det skal være kedeligt og ensformigt. Husk dog at proteinpulver kun er et supplement til din daglige kost og derfor ikke kan erstatte hovedmåltider og en sund, varieret kost.