Neymar

Neymar Jr. er en brasiliansk fodboldspiller, som spiller for Paris Saint-Germain i Ligue 1. I sommeren 2017 satte han transferrekord i sit skifte fra FC Barcelona til den franske hovedstad. Han er en af Brasiliens bedste fodboldspillere og en nøglespiller på det brasilianske landshold.

Fulde navn: Neymar da Silva Santos Júnior

Klub: Paris Saint-Germain, der til daglig spiller i Frankrigs bedste række, Ligue 1. Han har spillet for pariserne, siden han i august 2017 skiftede FC Barcelona ud til fordel for Le Parisiens.

Løn: Neymar tjener 22,8 millioner kroner om måneden. Det svarer til en årsløn på vanvittige 273,6 millioner kroner. Omregnet til dagsløn svarer det til 750.000 kroner. Således kan Neymar putte 31.250 kroner ned i foret hver eneste time. Hvert minut bliver det til 520 kroner. 8,5 kroner hvert sekund.

Land: Brasilien. Han er født i byen Mogi das Cruzes, som i 2015 havde mere end 420.000 indbyggere.  

Født: Neymar er født den 5. februar 1992 og voksede op i det sydøstlige Brasilien i den, efter danske standarder, store by, Mogi das Cruzes. Han er ikke den eneste berømte fodboldspiller, der er opvokset på den egn. Der er også Maikon Leite, Bruno Cazarine og Edmar Halovskiy blot for at nævne et par stykker, som alle har begået sig på topniveau.

Højde: Neymar er 1,75 meter høj. Det er meget lig den gennemsnitlige højde for mænd i Brasilien (1,73 meter).

Vægt: Neymar vejer 68 kilo. Med en højde på 1,75 meter og en vægt på 68 kilo, beløber hans BMI-tal sig op på 22,2. Dette tilkendegiver, at Neymar er normalvægtig.

Position: Neymar kan både fungere som venstre kant og angriber. Hans primære rolle er dog som venstre kant.

Neymar

Neymar (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Neymar – Klubhistorie:

Neymar begyndte som lille knægt at spille fodbold i Sao Vicente, med hjælp fra sin fader, som tidligere havde ernæret sig som professionel fodboldspiller. Faderen har senere haft en betydelig rolle som tæt rådgiver og mentor for sin søn. Efter at have spillet fodbold på gaden og indendørs fodbold i form af 5 mod 5 turneringer, begyndte han at spille for Portugesa Santistas ungdomshold, før han i 2003 flyttede til byen Santos med familien. Der startede Neymar, som allerede var en imponerende spiller på klubbens berømte ungdomsakademi. Santos er i øvrigt også den samme fodboldklub, som den brasilianske fodboldlegende Pelé spillede for i sine hvedebrødsdage. Som 14-årig havde Neymar et succesfuldt prøveophold hos Real Madrid, og Santos blev efterfølgende nødt til at hæve brasilianerens løn for at beholde ham i klubben lidt endnu.

Neymar er spiller med stor selvtillid, har fremragende boldkontrol, hurtige reflekser og en eksplosiv hastighed. Han fik debut på Santos’ førstehold i 2009. Mens han spillede for Santos, scorede han i gennemsnit et mål hver anden kamp og hjalp holdet til triumf i Copa Libertadores (den mest prestigefyldte turnering i Sydamerika) i 2011. Neymars mange individuelle priser under tiden i Santos inkluderer blandt andet Årets Sydamerikanske spiller i 2011 og 2012.

Fra Santos og Brasilien til Barcelona og Europa

I juni 2013 skrev Neymar under på en femårig kontrakt med ingen ringere end FC Barcelona efter en handel, som tilførte Santos omkring 400 millioner kroner, en af datidens største transferhandler. To år senere hjalp han Barcelona med at vinde ”The Treble”, da klubben i en og samme sæson vandt La Liga, Copa del Rey og UEFA Champions League. Mens Neymar var vital for Barcelonas succes i perioden fra 2013 til 2017, som i alt førte 105 mål i 186 kampe af sig, længedes han efter at komme ud af Lionel Messis skygge. Som et resultat af dette, skiftede han i august 2017 til den franske klub Paris Saint-Germain.

Transferrekord: 1,65 milliarder kroner

Transfersummen skulle blive den største nogensinde betalt for en spiller i løbet af fodboldens historie. Intet mindre end 1,65 milliarder kroner blev Neymar solgt for en varm augustdag i 2017. I tilføjelse heraf blev Neymar også den bedst betalte spiller i hele verden, da hans årsløn beløber sig til intet mindre end 334 millioner kroner.

Neymars idol:

I løbet af sin barndom så Neymar op til fire personer. De var Evair (Aparecido Paulino), Marcos (Roberto Silveira Reis), Rivaldo og Alex (Alexsandro de Souza). Det afslørede han i et interview med Palmeiras TV i forbindelse med en træningslejr i Brasilien i oktober 2017.

Tidlige liv:

Neymars omdømme som en fremragende fodboldspiller var støt stigende gennem hele hans barndom. Hans evner inden for streetfodbold og futsal var ikke til diskussion. I 2003 flyttede Neymar og familie til Sao Vicente, og han meldte sig derfor ind i klubben, Portuguesa Santista. Neymar skiftede kort herefter til den berømte brasilianske fodboldklub, Santos FC, selvsamme år. Det var en kun 11-årig Neymar, som nu prøvede sig af på nogle af Brasiliens mest moderne træningsfaciliteter. Evnerne voksede i takt med årene, og som 17-årig blev han tilbudt en professionel kontrakt af klubben.

Det var også som 17-årig, at han fik sin debut for Santos, da han den 7. marts 2009 blev indskiftet i kampen mod Oeste. I hans første sæson fik Neymar 48 kampe i alle turneringer. Han benyttede sig fuldt ud af den tillid, han var blevet givet, og kvitterede med 14 mål i sin første sæson som fuldtidsprofessionel. Imponerende præstationer, som cementerede hans plads på førsteholdet.  

Neymar fik sit navn fra faderen, Neymar Sr.

Privatliv:

Neymar kommer sammen med skønhedsdronningen, den 22-årige Bruna Marquezine. De indledte deres forhold i juni 2017. Neymar er forælder til ét barn, sønnen Davi Lucca da Silva Santos, som kom til verden, da den brasilianske superstjerne blot var 19 år gammel.

Far som 19-årig!

Udenfor banen er det igennem hans karriere blevet til flere skandaløse sager. Såsom i 2012, da den brasilianske højesteret idømte han og hans far den straf at skulle betale skat med tilbagevirkende kraft. Skatteunddragelsen sviget var foregået i perioden 2007 til 2008. En appel blev afvist i 2016, og senere samme år blev Neymar fundet skyldig i at have forfalsket adskillige dokumenter i håbet om at undgå at skulle betale skat af indkomsten fra 2011 til 2013. Den brasilianske spiller blev sammen med sin far slæbt i den spanske ret i, efter en investeringsfond, som havde været hans sponsorer, påstod, at han havde bedraget dem i forbindelsen med skiftet fra Santos til FC Barcelona.

Statistik: Siden skiftet til Paris Saint-Germain i sommeren 2017 er det blevet til 23 kampe i PSG-trøjen. Derudover har Neymar scoret 24 mål og assisteret 14 gange. Han er blevet valgt til kampens spiller 12 gange.

Neymar for Brasilien

Neymar Jr (Photo by Clive Rose/Getty Images)

Bedste resultater:

Hans debut for Santos’ førstehold er nok en ting, han ikke lige foreløbigt glemmer, og den 7. marts 2009 står nok stærkt indgraveret i Neymars hukommelse. Den kun 17-årige Neymar viste allerede lovende takter i sin første kamp på førsteholdet, og skule blot bruge to kampe, før han leverede et mål i kampen mod Mogi Mirim.

Den 22. juni 2011 er også en dag, Neymar vil kigge tilbage på, når hans karriere engang er slut. I Copa Libertadores-finalen scorede han åbningsmålet og grundlagde dermed en 2-1-sejr. Dette var klubbens første triumf i Copa Libertadores, siden 1963 og Pelés bedste dage.

Den 10. august 2010 debuterede han på det brasilianske landshold. Her skulle det vise sig, at Neymar hurtigt ville få betydning for den første kamp i den gule trøje. Således nettede han, da Brasilien kunne dukke USA med 2-0 i en kamp, der blev spillet på Giants’ Stadium i Guds eget land.

Puskas-prisen

I 2012 blev han tildelt Puskas-prisen for årets mål, som han scorede for Santos i en kamp mod Flamengo. Kampen endte med et 5-4-nederlag til Neymars mandskab, men det var slet ikke det, tilskuerne tog med sig hjem fra kampen. Det var i stedet et fremragende solomål af den lille brasilianer, der driblede sig forbi fire modstandere, inden han sluttede sit raid af med at sparke bolden hen i det venstre hjørne uden nogen som helst chance for målmanden. Det var her, at resten af verden også fik både øjne og ører op for hvilken juvel, der gemte sig på den brasilianske østkyst. Sidenhen er det blevet til utallige priser, og denne side er simpelthen ikke lang nok til at remse dem alle op.

Neymars Landsholdskarriere:

I et internationalt vue har Neymar udviklet sig som en af Brasiliens mest betydningsfulde spillere. Han kom lige akkurat ikke med til VM 2010 i Sydafrika efter længere tids overvejelser. I stedet fik han sin debut på landsholdet i august 2010 i en venskabskamp mod USA, hvor han også scorede sit første landsholdsmål i en 2-0-sejr. Han scorede fire mål ved Brasiliens deltagelse i Confederations Cup i 2013. Han vandt Den Gyldne Bold, som blev uddelt ved turneringen som den mest værdifulde spiller. Derudover vandt han også bronzestøvlen, da han havde scoret tredjeflest mål i turneringen.

Neymar startede inde for Brasilien, da hans hjemland var værter for VM i 2014, og her blev det til fire mål i fem kampe, før brasilianeren løb ind i en ordentlig øretæve. Brasilien tabte med chokerende 7-1 til de senere turneringsvindere fra Tyskland i semifinalen. På trods af det relativt tidlige exit fra turneringen, blev Neymar tildelt bronzestøvlen på grund af sin flittige målnæse.

Ved de olympiske lege, som blev afholdt i hjemlandet i 2016 i byen Rio de Janeiro, førte han det brasilianske landshold til guldmedaljer, da han scorede det kampvindende straffespark i dommerens overtid i finalekampen mod Tyskland.

Neymar Brasilien

Spillestil:

Neymar kan godt lide at skære ind i banen fra positionen som venstre kant eller venstre angriber. Hans nøgleafleveringer til holdkammeraterne er også en af hans helt store forcer. Derudover er han en fremragende dribler. Som de fleste brasilianske spillere er han naturligvis også fra en ‘anden planet’, når det gælder frispark og andre dødbolde.

Fremtid:

På trods af sin relativt korte tid i den franske hovedstad, begyndte der i slutningen af 2017 at florere rygter om at Neymar spøgte i kongeklubben. Træner for Real Madrid, Zinedine Zidane, gav dog sit besyv med, og slog i bordet. Brasilianeren er en eftertragtet herre, men pengestærke PSG vil ikke lade deres guldfugl flyve fra reden for enhver pris. Således er der indskrevet en frikøbsklausul i brasilianerens kontrakt, som angiveligt skulle beløbe sig til hele 1,669 milliarder kroner. Dét sammenlagt med Neymars kontrakt, som først udløber i sommeren 2022 medvirker til, at vi nok får at se brasilianeren tørne ud for pariserne i de næste mange sæsoner.

Kendetegn:

Neymar er viljestærk og kendt for at slå i bordet. Således var han i september 2017 den ene af to hovedpersoner i en kontrovers om et straffespark. Den anden var holdkammeraten Edinson Cavani. Den uruguayanske angriber nægtede simpelthen at lade Neymar udføre straffesparket. Det ville den tidligere Barcelona-spiller naturligvis ikke finde sig i. Efter en længerevarende diskussion blev det dog Cavani, som trykkede af fra ellevemeter-pletten… og scorede.

Ligeledes ville han heller ikke finde sig i, at Messi optog alle spalterpladser under tiden i FC Barcelona, derfor skiftede han til Paris.

For et tophold kan der både være argumenter for og imod en sådan type spiller i truppen. En vindermentalitet som den Neymar besidder kan både føre til splid i omklædningsrummet og sejre på banen. Det er en hårfin balance, og man bliver som træner altid nødt til at være fokuseret på spillernes trivsel.

Læs også om Cristiano Ronaldo  og Luis Suarez

Opdatering: I foråret 2018 går der rygter om, at Neymar kan være på vej “hjem” til Spanien. Således skulle Real Madrid for alvor være interesserede i den brasilianske stjerne. Neymar selv forholder sig tavs til tanken om at vende “hjem”.