Nicklas Bendtner

Nicklas Bendtner er en dansk fodboldspiller, som i øjeblikket nyder succes i norske Rosenborg BK. Som bare 16-årig skiftede han til Arsenal FC. Her begyndte han en udvikling af sin teknik og fysik, med særligt fokus på hovedspillet, som Bendtner havde et potentiale til at kunne mestre på grund af hans højde (1,93 m). Nicklas begyndte at spille fodbold i Tårnby Boldklub i 1992. Kort efter skiftede han til F.C. Københavns ungdomsafdeling, Kjøbenhavns Boldklub (KB). Fra 2004 til 2014 var han på lønningslisten hos engelske Arsenal, han var dog blandt andet udlejet til Birmingham FC i den næstbedste engelske række, til Sunderland AFC i Premier League og til italienske Juventus i Serie A.

Efter ti år i Arsenal søgte han nye udfordringer og begyndte en karriere som fodboldspiller hos tyske VfL Wolfsburg. Den tyske Bundesliga-klub holdt dog ikke på Bendtner ret længe, da klubben i 2016 af disciplinære årsager valgte at ophæve kontrakten med den 1,93 meter høje angriber. I en enkelt sæson fra 2016/17 var han igen tilbage i England, denne gang for Nottingham Forest i The Championship. Heller ikke her var han på kontrakt i lang tid. I 2017 skiftede han nemlig til den norske klub Rosenborg.

Sådan startede landsholdskarrieren

I maj 2006 fik han debut på det danske U21-landshold, og allerede august samme år fik han debut på A-landsholdet i en venskabskamp mod Polen. Han scorede det første mål i 2-0-sejren. Sidenhen har han udviklet sig til at blive en fast bestanddel på det danske landshold i positionen som central angriber. I 2010 blev han den yngste danske fodboldspiller til at runde 25 landskampe. Han var også med i landsholdstruppen til VM i Sydafrika samme år. Af nævneværdige priser er Nicklas blevet tildelt Årets Fund i dansk idræt i 2006, og i 2009 blev han af DBU og TV 2 kåret til Årets Fodboldspiller i Danmark.

Danmark Bendtner

Suspendering og manglende spilletid – en dårlig cocktail

I 2013 blev han suspenderet fra landsholdet i et halvt år på grund af en dom for spirituskørsel. Manglende spilletid har gjort et eventuelt comeback på landsholdet svært. I september 2017 skete det så. I VM-kvalifikationskampen mod Armenien løb han på banen, og blev modtaget med et jubelbrøl i Parken. Der skulle gå knapt to år mellem landskamp nummer 74 og 75 for Nicklas Bendtner.

Fulde navn: Nicklas Bendtner

Klub: Norske Rosenborg

Løn: Nicklas Bendtner tjener i omegnen af fire millioner kroner om året frem til vinteren 2020.

Land: Danmark. Nicklas er født og opvokset i landets hovedstad, København.

Født: Nicklas fylder år den 16. januar. Han blev født i 1988.

Højde: Nicklas er 1,93 meter høj. Cirka 10 cm. højere end den gennemsnitlige danske mand (1,83 m.).

Vægt: Nicklas Bendtner vejer 84 kilo. Det giver en BMI på 22,55.

Position: Angriber

Nicklas Bendtner jubler

Nicklas Bendtner (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)

Nicklas Bendtners Klubhistorie:

Nicklas startede sin karriere i Tårnby Boldklub, der i dag er fusioneret med Amager Boldklub af 1970, og nu hedder AB Tårnby. I 1998 røg han videre til Kjøbenhavns Boldklub (KB), hvor han i alt spillede seks år. I 2004 stod Arsenal klar med en ungdomskontrakt til den høje angriber, og året efter blev han tilbudt en professionel kontrakt. Opholdet hos Arsenal førte 108 kampe og 24 mål af sig, og bød i øvrigt også på tre lejeophold til henholdsvis Birmingham, Sunderland og Juventus. I juni 2007 tilspillede han sig, efter et ophold hos Birmingham, en kontraktforlængelse i Arsenal. Nicklas scorede også kort tid herefter sit første mål i Champions League i 7-0 -nedslagtningen af Slavia Prag.

Nye udfordringer

Efter ti år i London hos The Gunners, var det imidlertid slut. Arsene Wenger og co. valgte ikke at forlænge med danskeren, hvis kontrakt udløb. Derfor skiftede han i sommeren 2014 transferfrit til VfL Wolfsburg, hvor han fik kontrakt frem til sommeren 2016. I Wolfsburg fik Bendtner, meget usædvanligt, for en angriber, trøjenummeret 3. I et interview med Politiken fortalte udlandsdanskeren, at det var hans mor, som havde valgt nummeret. Under sit ophold i den tyske klub var han med til at vinde pokalturneringen, DFB Cup, i 2014/15- og 2015/16-sæsonen. I april 2016 annoncerede de to parter, at Bendtner havde fået ophævet sin kontrakt. Der var interne stridigheder mellem Bendtner og klubbens sportsdirektør. I et tv-program på den tyske kanal NDR, forklarede sportsdirektør, Klaus Allofs, hvordan Bendtner var til fare for hele holdet, og at Wolfsburg derfor ikke så nogen anden udvej, end at ophæve kontrakten.

Tiden efter Wolfsburg – genopstandelsen

Dermed var han fri til at søge nye græsgange. I september 2016 meddelte Championship-klubben, Nottingham Forest, at Bendtner havde underskrevet en kontrakt med en varighed på to år, og at han fik tildelt nummer 14. Det blev dog til et relativt kort ophold i den engelske klub. Bare et halvt år efter, i marts 2017, skrev den tidligere Arsenal-angriber nemlig under på en kontrakt med Rosenborg. Han blev topscorer i Eliteserien for Rosenborg i 2017. 19 ligamål var det blevet til i løbet af sæsonen, som i Norge følger kalenderåret. Bendtner nyder stor respekt i Rosenborg, hvor han har et godt forhold med sin træner.

Nicklas Bendtners idol – fodboldspiller? Naturligvis ikke!

Typisk for Nicklas Bendtners personlighed har han ikke set op til nogle fodboldspillere som barn. I stedet for så han op til Batman!! – en figur der, trods svære odds altid klarede sig, og det vigtigste – klarede sig selv.

Tidlige liv – begyndelsen på en omfattende og berejst karriere

Nicklas’ karriere begyndte, da hans forældre meldte ham ind i Tårnby Boldklub som fireårig. Talentet rakte til den større og mere ambitiøse klub, KB, hvor han også var i seks år. Hans højde gjorde ham til en ubehagelig modstander at støde ind i, men hans talent med bolden var også i en klasse for sig i forhold til resten af årgangen. Dette kombineret betød, at Arsenal i 2004, da Nicklas var 16 år, hentede danskeren til London. Blot et år efter ankomsten havde han imponeret Arsene Wenger nok til at kunne debutere på klubbens førstehold. Debuten kom, da han startede inde i en Ligacup-kamp mod Sunderland i en alder af blot 17 år.

Bendtner - Arsenal

Privatliv:

Nicklas Bendtner har i en periode dannet par med den danske baronesse, Caroline Fleming. Sammen har de sønnen Nicholas, der kom til verden den 16. december 2010. I 2011 gik de dog fra hinanden. Fra 2011 til 2014 dannede han par med skuespillerinden Julie Zangenberg. Sidenhen har han været kærester med Natasja Madsen.

De indledende skandaler

Nicklas Bendtners privatliv har budt på et hav af skandaler. I november 2008 tager han efter venskabskampen mod Wales i byen sammen med Dennis Rommedahl og Leon Andreasen. Byturen ender med et kortvarigt forhold til reality-blondinen, Susan K. Den våde nat ender på forsiden af Se og Hør.

I maj 2009 var den så gal igen. Efter et nederlag på 3-1 til Manchester United, tog han på den fashionable natklub Boujis i London, for at drikke sorgerne væk. Beruselsen satte sig i danskeren, og han blev efter sigende så fuld, at bukserne røg ned om anklerne på ham. Han måtte føres ud af et hold dørmænd, og udenfor stod et stort antal paparazzifotografer klar. Bendtner selv mente, der var tale om en fælde.

Skandalerne fra september 2009 – december 2011

I september 2009 kørte han på vej til træning galt i en spritny og hundedyr Aston Martin. På mirakuløs slap han dog selv uden skrammer. Han kørte efter udsagn 160 kilometer i timen.

I september 2011 anholdes Bendtner på et luksushotel i byen Gateshead i England. Han skulle angiveligt have været i infight med en 23-årig mand. Politiet vælger at lade de to mænd gå uden tiltale.

I november 2011 fortalte den dengang 31-årige Jesper Jensen til Ekstra Bladet, at han var blevet sparket ned af Bendtner på sit hotelværelse. Politiet undersøgte anklagerne, og vurdere, at beviserne ikke var tilstrækkelige til at gå videre med sagen. Ifølge flere kilder, der udtalte sig til Sporten.dk, opsøgte Jesper Jensen selv balladen.

I december 2011 anholdes Bendtner endnu engang. Denne gang bliver han anholdt sammen med sin holdkammerat i Sunderland, Lee Cattermole. Angiveligt for at have begået hærværk mod fem biler i Newcastle. I marts 2012 bliver Bendtner dog frifundet og slipper for tiltale, da overvågningsbilleder dokumenterer, at han ikke har været med til optøjerne.

Skandalen i juni 2012 og de efterhånden få skandaler

I juni 2012 viser Bendtner sine boxershorts efter en scoring i 2-3-nederlaget til Portugal. Boxershortsene har han fået tilsendt af det irske betting-firma, Paddy Power. Da det er ulovligt at reklamere på den måde, tildeles Bendtner en spilledagskarantæne samt 735.000 kroner i bøde. Bøden bliver dog betalt af Paddy Power selv.

Efterhånden som årene er gået, er Bendtner dog blevet mere moden, og det er ikke blevet til mange skandaler siden 2012.

Nicklas Bendtner sparker

Nicklas Bendtner (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)

Talent er ikke nok!

Nicklas Bendtner var det store talent gennem hele sin ungdom. Han var vant til, at talentet kunne klare næsten hvad som helst. Han var umiddelbart god til næsten alt indenfor fodbold. Men det er ikke nok at være en god fodboldspiller – man skal også spille godt fodbold!  Og en lidt umoden tilgang til karrieren – måske det hele kom for let? – har kostet Bendtner igen og igen. Hvis han havde haft en disciplin som f.eks. Harry Kane ville karrieren helt sikkert have set anderledes ud. De mange skandaler og den dårlige indstilling var lige ved at koste det hele…

Men så lavede Bendtner en ‘Yoda’ ved at tage til Norge – væk fra alle fristelserne, som han var for svag til at afstå fra. Og dermed fik han kickstartet karrieren igen. Han fremstår nu som nærmest ‘genfødt’, og han bliver en nøglespiller i det kommende VM i Rusland 2018. At Bendtner har formået at forvandle sin alt for bløde karakter til den nuværende vindermentalitet er virkeligt imponerende – stay on the path!  

Statistik – den store erfaring

Nicklas Bendtner har spillet et hav af kampe i Premier League, Bundesligaen og Serie A. Han nåede i sine ni år som professionel hos Arsenal at spille over 100 kampe og score 24 mål. I Juventus blev det til ni kampe uden mål. Da han spillede for Wolfsburg blev det til 31 kampe i Bundesligaen og tre mål. Hans nuværende klub, Rosenborg, har dog genoplivet den ”gamle” Bendtner. I hans første sæson i klubben blev det således til 19 mål i 29 kampe.

Bedste resultater:

To tyske pokalturneringer, mens han spillede for Wolfsburg og utallige gode minder fra tiden i Arsenal er nok ikke noget, Bendtner vil være foruden.

Landsholdskarriere:

For Danmark er det blevet til adskillige kampe for både ungdomsholdene, men også på seniorholdet. I februar 2004 debuterede han på det danske U16-landshold, hvor han i alt fik tre kampe. I sin tredje kamp for U16-holdet lavede han hattrick i kampen mod Armenien. Sidenhen scorede han seks mål i 15 optrædener for U17-landsholdet, hvilket resulterede i en kåring som ”Årets danske U17-spiller” i 2004.

Bendtner fik debut på U21-landsholdet som 18-årig den 17. maj 2006. Her scorede han begge Danmarks mål i 2-0-sejren over Spanien i en venskabskamp. Han blev den yngste spiller udtaget til Danmarks trup ved U21-EM i 2006. Den 16. august 2006 debuterede han for Danmarks A-landshold i en kamp mod Polen, hvor han efter 32 minutters spil scorede i det, der skulle vise sig at blive en 2-0-sejr til danskerne.

Danmarks vej til VM i 2010

Senere hen skulle han vise sig at spille en afgørende rolle på det danske landshold, der kvalificerede sig til VM i 2010. I en kamp mod Portugal udlignede han til stillingen 1-1. En kamp, Danmark senere skulle gå hen og vinde med 3-2. Han scorede også Danmarks enlige mål i det omvendte opgør. Et opgør, som endte 1-1. Fire dage senere scorede han på hovedstød mod Albanien i endnu en uafgjort kamp, som også endte 1-1. Han assisterede også Jakob Poulsen til 1-0-målet over Sverige, som betød, at Danmark kvalificerede sig til VM i 2010.

Han deltog i alle tre kampe ved slutrunden i Sydafrika, og scorede landets første mål i 2-1-sejren over Cameroun.

Det skandaløse EM i 2012

Bendtner blev udtaget til EM-truppen i 2012. Med to scoringer over Portugal i et snævert 3-2-nederlag, nød den høje angriber stor omtale i verdenspressen efter kampen. Efter sit andet mål fremviste han nemlig betting-firmaet Paddy Powers logo på sine boxershorts. Dette resulterede i en kamps karantæne og 735.000 kroner i bøde. En bøde, det irske betting-firma valgte at betale. I marts 2013 blev han suspenderet fra det danske landshold med henblik på hans dom for spirituskørsel. Dette betød imidlertid, at der var meget langt fra hans landskamp nummer 74 og 75. Faktisk skulle der gå to år. I september 2017 kom han på banen i en kamp mod Armenien. Her blev han taget imod med et jubelbrøl og stående bifald. I alt har han repræsenteret Danmark på højeste niveau 79 gange. 30 gange har han fundet vej til netmaskerne i de rød-hvide farver.

Danmark Bendtner

Spillestilen – alsidigheden og fysikken

Nicklas er en alsidig angrebsspiller, som kan spille en række forskellige positioner i angrebet. Selvom hans foretrukne plads er som central angriber, er han også blevet brugt som kantspiller på begge sider. Nicklas er en stor, høj og fysisk stærk spiller. Han er berømt for sin styrke i luftrummet, og han besidder et kraftfuldt hovedstød. Desværre har Bendtner ofte døjet med skader, som har holdt ham ude i flere, længerevarende perioder.

Den brogede fortid og den solide fremtid

Med skiftet til Rosenborg i begyndelsen af 2017, traf Bendtner for første gang i sin karriere en velovervejet beslutning. Her kunne han blive fast mand samt score godt med mål. Den eneste ulempe ved skiftet til Eliteserien var den store lønnedgang og det kolde klima, som man ikke undgår i Norge. Alt dette var han dog parat til at imødese med stor gejst, da han bare ville have spilletid og have en hverdag til at fungere bare nogenlunde igen efter mange år med adskillige flytninger frem og tilbage mellem landene. Bendtner trives i Norge hos Rosenborg, og det er svært at se, hvordan de to ikke skulle være et ”match made in heaven”. De fleste danskere bosiddende i Hovedstaden håber dog nok inderst inde på, at Bendtner en dag vender hjem til Danmark og København i trygge rammer hos F.C. København.

Kendetegnene: den store selvtillid og tro på egne evner – en god ting?

Nicklas Bendtner er kendt for sin selvtillid, der ofte har været en stor stopklods for ham i løbet af karrieren. For med stor selvtillid og tro på egne evner, trives du ikke, når tingene går knap så godt. I løbet af årene er han dog blevet mere moden, og har indset, at han ikke er den eneste, der kan finde ud af at spille fodbold på et hold.

Læs også om en anden skandaleombrust angriber Luis Suarez

Opdatering: Nicklas Bendtner er blomstret op på ny i norske Rosenborg. Dette har naturligvis affødt en masse interesse fra nær og fjern for den tidligere Arsenal-spiller. I vintertransfervinduet kunne han angiveligt have valgt at skifte væk fra de trygge rammer i Trondheim, men han valgte selv at blive, på trods af flere tilbud på hånden fra andre klubber.