Professionel fodbold har ændret sig markant inden for de seneste årtier. Den engelske Premier League står bag en ny type forskning, som har forsøgt at forstå mere om moderne fodbold. Forskningen har kigget lidt nærmere på spillernes løbemønstre under kampene i Premier League. Det har vist sig, at antallet af sprint på 10 år er steget med 50 %, og det har konsekvenser for sporten.

Det er ikke længere nok at være en talentfuld fodboldspiller for at holde sig på toppen i de store ligaer rundt i Europa. Spillet har udviklet sig på en sådan måde, at der i dag bliver lavet sprintprofiler på fodboldspillerne. Denne data bruges til at tilrettelægge individuelle træningsprogrammer, så alle fodboldspillere kommer til at yde deres ypperste. 

Måske har du også lagt mærke til, at der er sket en ændring med spillet, når du ser en Premier League-kamp. Der er forskel på, hvordan spillet ser ud i dag, kontra hvordan det så ud for 10 år siden. Det slår forskning fast. Det er især løbet, der igennem årene har udviklet sig markant anderledes. Op igennem 10’erne er antallet af sprint, som er blevet målt under en Premier League-kampe i gennemsnit steget med 50%.

 

Det er ikke tilfældigt, at fodboldspillerne i Premier League sprinter mere. Det er en bevidst strategi, at der spilles mere aggressivt, det et hold dermed kan opnå både den fysiske og psykiske overlegenhed under en kamp. Denne nye strategi-type har dog konsekvenser ifølge en ny nordisk undersøgelse, som har studeret løbemønsteret hos Premier League-spillerne ved 473 opmålinger. Spillerne går simpelthen døde i flere minutter efter, de har sprintet, hvilket betyder at moderne fodboldkampe kan være helt døde i perioder. Når en Premier Leaugue-spiller sprinter imellem 1-5 minutter, så vil det typisk vare op imod fem minutter, før spilleren igen kan yde sit maksimale.

 

 

Den nordiske undersøgelse er lavet på baggrund af op imod 1105 observationer, der er blevet indsamlet under 62 kampe med 24 forskellige hold i den engelske Premier League.

 

Holdet bag den nordiske undersøgelse udgøres af professor Magni Mohr og professor Peter Krustrup, som begge fra Syddansk Universitet, og ph.d.-studerende Dan Fransson fra Göteborgs universitet. Hovedforskeren, Magni Mohr, konkluderer, at vi vil se endnu flere sprint i fremtiden – også selvom spillet som konsekvens vil variere i intensitet. Det handler ifølge forskerholdet ikke længere om at kunne løbe solen sort, derimod skal fodboldspillere have en fysik, der gør dem i stand til at skifte tempo igennem hele kampen.

 

Figuren er fra en artikel i Science and Medicine in Football. Den viser, hvordan løbemønsteret ser ud for en spiller i Premier League i løbet af en kamp på 90 minutter. Det fremgår tydeligt af figuren, hvor mange sprint der egentlig forekommer under en kamp. En sprint-profil som denne anvendes i praksis til at planlægge træningen for hver enkelt Premier League-spiller. (Kilde: Videnskab.dk)

 

Professionalisering af sport Fodbold er blandt de sportsgrene som helt overordnet set er blevet mere professionele. Det handler i højere og højere grad om konstant at træffe strategiske og sunde valg for elitesportsudøvere. I dag kommer fodboldspillere ikke ret langt, hvis de ikke forstår sig på at træne hårdt og – satse hundrede procent på deres sport. Talent er ikke nok til at få en professionel karriere. Det handler helt grundlæggende om at optimere sin søvn, kost og træning. Der skal arbejdes hårdt. Denne udvikling har selvfølgelig haft en stor indflydelse på fodboldspillernes indtjeningsmuligheder. Store internationale fodboldnavne kan i dag tjene helt op imod et trecifret millionbeløb om året. Samtidig er der kommet mange flere penge i fodbold med årene, hvilket også har påvirket interessen for sporten. Firmaer er villig til at sponsorere flere penge, og flere privatpersoner er begyndt at oddse på fodboldkampene, så de bliver mere spændende at følge. Folk bruger typisk platforme som Danske Spil eller 888poker, når de ønsker at tilføre lidt ekstra spænding, når de følger kampene. Statistikker viser, at det både er kvinder og mænd, som anvender online platforme, men årsagerne dertil er fortsat helt forskellige. Undersøgelser viser nemlig, at mænd spiller på grund af spænding, mens kvinder bruger det til at afstresse og – slappe af med.

 

Hemmeligheden bag et vindende fodboldhold Det er ikke alle fodboldhold, der er vindende, selvom de på papiret måske burde være det. Selvom et fodboldhold har massevis af højprofilerede spillere, så er det ikke nok til at sikre sig, at holdet rent faktisk også sejrer. Træning, sprintprofiler og sund kost er alle sammen gode ingredienser til vejen imod et vinderhold, men disse komponenter kan ikke stå alene. Hvis man skal tro ph.d. og forsker João Brito, der står for den fysiske træning af Portugals herrelandshold i fodbold, så skal der mere til. Opskriften på et vindende fodboldhold er ikke så simpel. João Brito har rådført sig med en række toptrænere fra andre europæiske fodboldforbund under UEFA for at kunne give et kvalificeret svar på, hvordan et hold bliver succesfuldt. Han prioriterer på følgende måde:  1) Det handler først og fremmest om træning af høj kvalitet

2) Det er nødvendigt med god kommunikation imellem trænerstab og spillere. Det er fuldstændig afgørende, at der er en samklang imellem hvilken vej trænere ønsker at gå, og så den faktuelle virkelighed som spillerne oplever ude på fodboldbanen.

3) Det er helt essentielt, at spillerne har det godt. Ifølge João Brito er det nødvendigt, at spillerne oplever glæde og stolthed under de kampe de spiller, ellers vil de ikke kunne yde deres ypperste.

João Brito er slet ikke i tvivl om, at psykologien i og omkring holdene kan afgøre topkampe indenfor fodbold. Sportspsykologi er generelt set vigtig indenfor professionel fodbold. Der er lavet flere undersøgelser, som dokumenterer, at det ofte er den psykologiske selvsikkerhed, der afgør kampe imellem tophold – i hvert fald blandt dem, hvor det vitterligt er marginaler, der gør forskellen.