Som fodboldspiller har du behov for udholdenhed, konditon og masser af energi. Alle disse egenskaber kan du op bygge via kosten. Så har du fokus på din kost, kan du komme et godt stykke af vejen mod succes.

Hvis du vil træne seriøst, er det vigtigt, at du kender dine næringsbehov og har stor fokus på kosten, så du er sikker på, du får hvad du skal bruge for at yde mest muligt, når du skal på banen.

De daglige anbefalinger

NNR (Nordic Nutrition Recommendations) anbefaler, at gennemsnitsbefolkningen skal have 0,8 g protein pr. kg kropsvægt pr. dag, men træner du hårdt og seriøst, bør du indtage 1,2-1,7 g pr. kg kropsvægt pr. dag.

Det kan godt være lidt svært at få blot ved indtagelse af almindelig sund og varieret kost uden at skulle overspise – og det er bestemt ikke en fordel, hvis man gerne vil holde vægten, konditionen og energien, så du kan præstere bedst muligt.

Mange af de bedste fodboldspillere i Danmark – og for den sags skyld også i andre lande – vælger at få det ekstra behov for proteiner dækket ved hjælp af proteinpulver. Proteinpulver mætter ikke som et helt måltid, men kan røres ud i væske og drikkes imellem måltiderne.

Du skal også sørge for at få kulhydrater nok. Musklerne og hjernen kan nemmest optage energi fra kulhydrater. Jo mere seriøst du træner, desto mere kulhydrat har du brug for. Træner du længe og hyppigt og meget hårdt, skal du indtage 7-10 g kulhydrat om dagen pr. kg kropsvægt.

Husk også altid at indtage fedt. Fedt er kun dårligt for dig, hvis du spiser for meget af det, eller hvis du spiser den forkerte slags fedt. Fedt er kroppens energireservelager og fungerer også som beskyttende lag omkring kroppens organer og hjernen og har en isolerende virkning på dine muskler.

Dit daglige fedtindtag bør ikke overstige 25-30 % fedt og ikke komme under 20 %.

Husk væsken

Det er er altafgørende for dine resultater, at du indtager rigeligt med væske – selvfølgelig ikke så meget at du ikke kan nøjes med at lade vandet i pausen, da det ellers vil have en negativ indflydelse på dine præstationer.

Drikker du for lidt væske, bliver du dehydreret og kan blive dårlig og i værste fald falde om.

God kamp!