Franz Beckenbauer

En af de lidt ældre spillere på listen er den tyske tidligere professionelle fodboldspiller Franz Beckenbauer. Hans tilnavn af fansene var ‘Der Kaiser’ og med endte han med at løfte tre Champions League-titler for Bayern München som kaptajn i 1970’erne. Ligesom han hurtig blev den naturlige leder for Bundesligaens mest dominerede mandskab, blev han også udråbt som anfører for Vesttyskland i samme periode, hvor han var med til at vinde flere titler ved flere slutrunder. Beckenbauer er kendt for at have opfundet rollen som sweeper i moderne fodbold – også kaldes libero. En mand på denne position, som er placeret mellem målmanden og fireback-kæden, har til opgave at rydde op, når modstanderen slår lange bolde eller når der kommer en afleveringer bag om forsvarsspillerne. Rollen blev populær i fodboldeuropa på denne tid og Beckenbauer vil altid blive husket som manden, der var ophavsmand til denne genialitet. I dag praktiseres sweeper rollen stort set ikke mere.

Francisco ‘Paco’ Gento

Francisco ‘Paco’ Gento er endnu en spiller, som de lidt ældre spiller måske kun kan nikke genkendende til. Han spillede over 300 kampe for Real Madrid gennem det meste af 1960’erne  –  inden han blev anfører – og vandt i alt 12 La Liga-titler og hele 11 gange kunne han glæde sig over en European Cup-triumf, hvilket svarer til nutidens Champions League-titler. Tilbage i 1962 blev Paco udnævnt som anfører som klubben og fra sin position på den offensive midtbane blev den spanske landsholdsspiller blandt de mest vindende nogensinde i Spaniens historie. Han var fra det år anfører for Los Blancos, som Real Madrid også kaldes, de næste ni år frem og som 38 årig, i 1971, gik han pension med mere end 600 optrædner for den spanske hovedstadsklub.

Patrick Vieira

(Photo by Stuart MacFarlane/Arsenal FC via Getty Images)

Det faktum, at Arsenal efter salget af Patrick Vieira til Juventus i 2005 ikke i de følgende ni sæsoner vandt et eneste trofæ. Om det kun er på grund af franskmanden er måske for meget sagt, men ikke desto mindre havde midtbanespilleren en unik rolle på The Gunners-mandskabet, der i starten af 00’erne var dominerede i England og i fodboldeuropa. Træner Arsene Wenger så hurtigt hans ledelsesevner og gav ham derfor anførerbåndet – og han gjorde sig arbejde så godt, at han i mange år blev betragtes som den ypperste midtbanespiller og idealet for hvordan man er den bedste boks-til-boks-spiller. Vieira skrev sig ind i historiebøgerne med sin præstationer for Arsenal og han vil for altid blive husket som en legende og som en af de største spillere nogensinde i klubben, hvor han opfyldte sit fulde potentiale – både på og uden for banen – nemlig Arsenal.

Brug piletasterne herunder for at komme videre til næste side