I går aftes blev 16. runde af Champions League afsluttet og de sidste to engelsk hold, Arsenal og Manchester City måtte se sig slået ud af Europa’s mest prestigefyldte holdturning. Det er ikke første gang, at Premier League ikke er repræsenteret blandt de sidste 8 hold i Champions League. Helt præcis er det nu sket 2 ud af de seneste 3 år og kun 3 engelske klubber har nået kvartfinaler de seneste 4 år.
Hvordan kan det være, at så dygtige erfarne hold, som Chelsea, Manchester City og Arsenal ikke formår at sætte sit præg på denne turnering, som de gjorde engang? Her er 5 bud på, hvorfor netop de engelske hold har svært ved at gøre sig farlige i europæisk fodbold.

De bedste af de bedste findes ikke i England

Spillere som Cristiano Ronaldo and Lionel Messi, der har kompetencer udover det sædvanlige er ikke at finde i Premier League. Ses der på 2014’s Ballon d’Or list viser det sig, at det ikke kun er de to bedste i verden, som savnes i England, men de 10 bedste. Efter Ronaldo og Messi på listen følger der intet mindre end 4 fra Bayern Munich og den eneste spiller fra Premier League, som har sneget sig ind på listen er Angel di Maria. Gareth Bale and Luis Suarez som begge var på listen sidste år er nu spillende i Spanien. Det lader til, at go holdånd ikke er nok for Premier League holdene i den største europæiske holdturning.

Mangel på defensive evner

Det viser sig, at der er en klar sammenhæng mellem mål der lukkes ind og hvorvidt holdene er deltagende i CL’s sidste afgørende runder eller ej. I de perioder, hvor de engelske hold har haft deres bedste forsvar, har der været flere deltagende hold i CL’s sidste runder. Chelsea havde forrige sæson kun lukket 27 mål ind og nåede til Semi finalen i Champions League, hvor de blev slået ud af Atletico Madrid.

 

Forskellige spillestile

Det må anerkendes, at de kampe der spilles i Champions League sker i konstant højt tempo. Den tidligere Manchester United anfører, Gary Neville, mener, at dette kan være årsagen til det engelske frafald. “Nogen gange ser vi en kamp en lørdag eller søndag og tænker, at det er spændende og tempofyldt. Men når holdene spiller Champions League, så spilles det på et andet niveau og, hvad vi tror er tempofyldt er ikke tilstrækkeligt. De bedste hold kan opretholde dette tempo i alle kampe og jeg er ikke sikker på, at vi har nok hold, som kan dette.

Mangel på engelske spiller

Et studie fra BBC Sport i november viste, at Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City og Tottenham er de hold, der anvender fleste ikke-UK spillere.
Kun 5 engelske spiller var med inde i de seneste 16 returopgør. (Garry Cahill og John Terry for Chelsea, Danny Wellbeck fra Arsenal – with Kieran Gibbs og Theo Wallcott fra bænken) og Joe Hart og James Milner for City)
Modsat havde tyskland Borussia Dortmund hele 10 tyske spiller med, da de i 2012 sendte Manchester City ud af turneringen. Munich havde 6 tyske spiller med, da de i sidste sæson besejrede Arsenal.

 

Bølgetop-Bølgedal

Det har ikke altid været som nu. i 2004-05 og 2008-09 var der ingen tyske hold med videre i kvartfinalerne, hvorimod de engelske hold i disse to sæsoner udgjorde 60% i semifinalerne. Selvom det er trist at se Champions League’s afgørende runder uden engelsk indflydelse, så må det erkendes, at de andre europæiske hold for tiden bare er bedre. Om det er konditionen, den nationale deltagelse eller topspillere som de engelsk hold mangler kan kun gættes på.
De Engelsk fodboldklubber må finde løbeskoene frem og gå i tænkeboks efter en ny taktik, for de seneste år, har det ikke været positiv at være spillende i Premier League når det gælder europæisk deltagelse.